ویکی پدیا

چاپ فلکسو

به دلیل اینکه در این چاپ از کلیشه‌های فتو پلیمر یا لاستیکی که بسیار قابل انعطاف هستند استفاده می‌شود، به آن چاپ فلکسو (flexography) می‌گویند. چاپ فلکسو در اصل نوع امروزی چاپ لترپرس ( چاپ با استفاده از حروف و تصاویر برجسته فلزی) است. چاپ به شکل رول بر روی مواد متنوع مانند نایلون، فویل، سلفون، متالایز در تیراژهای بالا همراه با هزینه کم و همچنین سرعت بالایی که دارد، از ویژگی‌های این چاپ به حساب می‌آید. چاپ فلکسو به نوعی چاپ برجسته‌ است که در آن کلیشه لاستیکی مستقیما با جنس در تماس قرار می‌گیرد.

         

مراحل انجام چاپ:

لوح چاپ در فرایند چاپ فلکسو، کلیشه برجسته‌ و منعطفی از لاستیک قالب‌گیری شده یا مواد فتوپلیمری است که نواحی مورد نظر در آنها بالاتر از نواحی غیر چاپی می‌باشد. روش‌های آنالوگ یا دیجیتال، هر دو برای ساخت این کلیشه‌ها به کار گرفته می‌شوند.

فلکسوگرافی یکی از روش‌های چاپی مستقیم است که به هنگام چاپ، کلیشه آغشته به مرکب در تماس مستقیم با سطح چاپ شونده قرار گرفته و تصویر را بر روی آن منتقل می‌کند. در این حال نوردی به اسم نورد «آنیلوکسی» مرکب را از منبع مرکب به کلیشه می‌رساند و کلیشه آن را بر سطح چاپ‌شونده انتقال می‌دهد. بر روی نورد آنیلوکسی حفره‌های وجود دارند که مقادیر مشخصی از مرکب را با خود بر روی کلیشه حمل کرده و منتقل می‌کنند. بر این اساس تعداد حفره‌های موجود (در واحد طول) بر روی نورد آنیلوکسی بسته به نوع کار چاپی و کیفیت مورد نظر متغیر خواهد‌ بود.

در این میان اصطلاح آنیلوکس نامی بود که تا تقریباً ۶۰ سال پیش روش فلکسوگرافی به آن موسوم بود و در حقیقت اشاره به مرکبی داشت که قبلاً با مواد آنیلینی ساخته شده و در این روش به کار گرفته می‌شد. البته چون آنلین ماده‌ای سمی بود تا سالها شک و شبهه‌هایی حول این روش چاپ به وجود آمد تا اینکه استفاده از رنگدانه‌ها رایج و کاربرد این روش با نام جدید فلکسوگرافی آغاز شد. بنابراین نام آنیلوکس بر روی نورد آنیلوکسی به معنای استفاده از مواد آنیلینی نیست چون این مواد سال‌هاست که در روش چاپ فلکسو کاربرد ندارند. البته مرکب‌های فلکسوی امروزی بسیار روان بوده، سریع خشک می‌شوند و اغلب پایه آبی هستند.

 

کاربردهای چاپ فلکسو:

چاپ فلکسو از جمله روش‌های چاپی است که همواره گسترش و پیشرفت بسیار سریعی داشته و از سال 1990 پیشرفت‌های چشمگیری در کیفیت چاپ، صفحات و رنگ چاپ کرده است. البته نباید چنین پنداشت که این روش تنها برای چاپ محصولاتی خاص می‌باشد و در حقیقت قابلیتی که این روش برای چاپ روی انواع مختلفی از سطوح چاپی دارد، باعث شده تا گستره وسیعی از محصولات قابل چاپ به این روش باشند. یکی از مهمترین و بیشترین کاربردهای این روش چاپی، بسته‌بندی مواد غذایی است. همچنین چاپ بر روی کیسه‌های پلاستیکی، لفاف‌های بسته‌بندی، کاغذ دیواری، مجلات، ضمایم روزنامه‌ها، کتب و فرم‌های اداری از دیگر کاربردهای رایج این روش چاپی‌اند.